blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG antigon
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
Antigon



Wiedzmin
pridal Antigon 24.4. 2011 o 17:10



Andrzej Sapkowski prebudil slovanského fantasy ducha a vo svojej literárnej tvorbe oživil dávno zabudnutých Vedmákov, inak aj Zaklínačov. Poviedkami o Geraltovi z Rivie sa preslávil v celej Európe.

Zaklínač Geralt je hlavnou postavou poviedok „Poslední přání“, „Meč osudu“ a románovej pentalógie „Krev elfú, Čas pohrdání, Křest ohnem, Věž vlaštovky a Paní jezera“. Po takomto úspechu dobre vyzerajúcej fantasy zatúžili aj Poľský filmári a tak vznikol jeden celovečerný film a televízna miniséria. Zatiaľ čo celovečerný film je u nás neznámi (v Česku sa odohrala iba jedna projekcia), TV séria sa niekoľko krát kedysi dávno objavila na českom kanály ČT2.  

 

Rovnako film aj seriál vznikali spoločne v roku 2001. V hlavnej úlohe je obsadený Michal Źebrowski a ako bard Marigold nastúpil Olaf Lubaszenko. Obom postavy sedia ako ušité na mieru, no na internete sa hneď objavilo niekoľko petícii proti hereckému obsadeniu (žiadna neuspela). Režisér Marek Brodzki mal k dispozícii minimálny rozpočet, preto si nemohol dovoliť vyspelé špeciálne efekty a natáčanie prebiehalo priamo v Poľských lesoch, či hradoch.  Exteriéry tak pôsobia milým autentickým dojmom, kvôli krásnej Poľskej prírode. Soundtrack je veľmi kvalitný a dokonale zapadne ako aj  Marigoldove piesne.  

 

 

V 10-ich častiach sa objavia známe postavy z predlohy a príbeh je čerpaný predovšetkým z poviedok. Prvá časť sa zaoberá Geraltovým detstvom, jeho odobranie od rodiny a mutácia. Neskôr si už Michal Źrebrowki svoju užíva svoju rolu a po celý čas seriálu dodáva šťavu. Na cestách ako zaklínač sa dočká nemilých privítaní obyvateľov, nadávok na vlastnú hlavu ale stretne aj neskorších priateľov známych z predlohy.  

Seriál pôsobí dosť  lacno, keďže zjavne nikto nemohol dať Marekoci Brodzkemu normálny rozpočet. Keď prídu na rad monštrá, väčšina z nich je latexová montáž, no v 4. časti sa objaví skutočne úsmevný CGI drak. K tvorbe mal niekoľko poznámok aj majster Sapkowski, avšak sa priznal že v týchto záležitostiach sa príliš nevyzná.

Wiedzmin je skromný, ale poetický, čarovný seriál so skvelou hudbou. Dúfam že si to ČT2 čoskoro zopakuje...



Prístupov 15361
Kvalita článku
(100%) hlasov 1

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Wiedzmin
[ 24.4.2011] (príspevkov 7)
Poetika a hry
[ 17.2.2011] (príspevkov 7)
Top 10 herných soundtrackov
[ 16.1.2011] (príspevkov 19)